Gasit 13 |
Poetul, traducătorul, diplomatul și polonistul Nicolae Mareș, autor a cinci cărți consacrate fiului Lancrămului, tipărite în ultimii zece ani și autor a zeci de exegeze despre Blaga: Lucian Blaga – diplomat la Varșovia, Editura Fundației România de Mâine, București, 2011, 394 p.; Lucian Blaga – Epistolarul de la Academia Română, Editura Altip, Alba Iulia, 2012, 115 p.; Lucian Blaga în limba polonă. Studiu şi antologie lirică bilingvă română-polonă, București, Editura eLiteratura, 2014, 216 p.; Lucian Blaga – traducător, traductolog, Editura eLiteratura, București 2020, 327 p., aduce în peisajul cultural o nouă lucrare de referință – Fiul Lancrămului și activitatea sa în multiple ipostaze, în care adună mai vechile și mai noile sale contribuții la cunoașterea vieții și activității lui Lucian Blaga, prin lărgirea semnificativă a cadrului, în interiorul căreia plasează activitatea de diplomat a lui Lucian Blaga, pe care o fortifică prin precizări și detalieri semnificative. Impecabil structurată, lucrarea rezervă pagini bune unor aspecte, precum: Blaga – Eminescu; Lucian Blaga: începuturi diplomatice sub o zodie norocoasă; Lucian Blaga – atașat de presă la legația română din Varşovia sau Despre abordarea modernă a activității sale; Lucian Blaga despre lirica interbelică românească; Lucian Blaga despre critica literară românească; Prezentarea meşterului Manole de Lucian Blaga pe scena teatrului din Lwow; Blaga – traductolog; Lucian Blaga sau despre recuperarea gândirii sapiențiale blagiene din perioada lusitană; Blaga – Titulescu; Epistola necunoscută a secretarului de stat, Savel Rădulescu, principalul colaborator al lui Titulescu, către Lucian Blaga.
ISBN: 978-606-613-230-5 | Seria/Colectia: Filologie | ID: 409 |
Prezentul material pentru cursul de Literatură română se adresează studenților de la specializarea Pedagogia învățământului primar și preșcolar, anul I de studiu, semestrul 1, și are ca principal obiectiv creionarea unei imagini de ansamblu a literaturii române în epocile vizate. Fiind un instrument de lucru teoretic-aplicativ, suportul pentru curs este destinat dobândirii cunoștințelor, iar suportul pentru seminar este conceput în vederea aprofundării și exersării noțiunilor teoretice. Materialul este gândit și elaborat în conformitate cu normele Programei pentru Limba și Literatura română pentru învățământul primar, suportul pentru curs cuprinzând și concepte operaţionale care vizează genul liric, epic și dramatic, iar suportul pentru seminar susține caracterul aplicativ prin analiza problemelor teoretice.
Materialul de studiu cuprinde, într-o manieră concentrată, marile perioade din evoluţia literaturii române:
1. Epoca veche şi premodernă: începuturile, cronicarii moldoveni; D. Cantemir; Şcoala Ardeleană; etapa (pre)romantică – scriitorii pașoptiști;
2. Epoca Marilor Clasici (M. Eminescu, I. Creangă, I.L. Caragiale, I. Slavici).
3. Literatura de la sf. sec. XIX-începutul sec. XX: prezentare generală;
4. Perioada interbelică în literatura română: direcţii culturale şi literare (tradiţionalism şi modernism); reprezentanţi ai poeziei, prozei şi criticii literare (Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, Mihail Sadoveanu, Tudor Arghezi, Lucian Blaga ş.a.);
5. Perioada postbelică (1945-1989) și actuală: literatura română în timpul regimului comunist (Nichita Stănescu, Marin Sorescu); repere în literatura actuală.
ISBN: 978-606-613-245-9 | Seria/Colectia: Filologie | ID: 433 |
Manualul antologhează o serie de texte cu relevanță estetică și pedagogică din operele scriitorilor români clasici, de la Grigore Alexandrescu la Tudor Arghezi. Avem de a face cu un manual riguros elaborat, în care textele sunt însoțite de comentarii aplicate și de cerințe precise, astfel încât partea conceptual-teoretică să își găsească aplicabilitatea prin intermediul unor eșantioane de literatură de bună calitate. Un element de noutate față de alte materiale similare îl constituie introducerea unor comentarii ale studenților din anii anteriori, care au rolul de a evidenția diferite aspecte ale textelor antologate. Pe lângă structura coerentă a prezentului manual, semnalăm bogăția informațiilor culturale vehiculate de autor într-o manieră de maximă eficiență didactică, în care teoria și practica se îmbină armonios și convingător.
ISBN: 978-606-613-241-1 | Seria/Colectia: Filologie | ID: 408 |
Cu intenția de a realiza un instrument de informare, care să faciliteze o cunoaștere mai bună a celei mai prestigioase instituții de învățământ preuniversitar din județul Alba – Colegiul Național „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia – lucrarea cuprinde o serie de voci din agora culturală, cu succinte medalioane de prezentare a vieții și activității lor. În prezentarea autorilor s-a insistat pe informaţii biografice, dar și pe activitatea literară: debut, colaborări la presa de specialitate, volume publicate, receptare critică, premii, distincții sau nominalizări venite din partea Uniunii Scriitorilor din România şi a filialelor acesteia etc.
Un atare volum cheamă la dialog și se dorește a fi o imagine a unei laturi mai puțin cunoscute din destinul Colegiului: mecenatul cultural, așezarea în rost bun a tuturor celor care, având vocație și conștiință artistică, vor să lase urme de neșters, eternizându-se prin Carte.
ISBN: 978-606-613-234-3 | Seria/Colectia: Filologie | ID: 410 |
Lucrarea de față ni se prezintă ca un curs universitar care se adresează studenților care optează pentru cariera didactică și care frecventează cursurile Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic, și oferă un instrument util de lucru pentru inițierea în spațiul complex al problemelor educaționale.
Valorificând contribuțiile pedagogice și psihologice autohtone, dar și ale unor autori străini, cele opt capitole abordează teme ce țin de: statutul psihologie educației; specificul profesiei de cadru didactic; metode și instrumente de cunoaștere psihologică utilizate în context școlar; personalitatea elevului; elemente de psihologia dezvoltării; învățarea școlară; succesul și insuccesul școlar; aspecte ale comunicării didactice. Tematica este adaptată la cerințele actuale care privesc sistemul de formare inițială a personalului didactic, psihologia educației fiind disciplina de bază în cadrul curriculumului universitar realizat de departamentele pentru pregătirea personalului didactic, așa cum precizează autoarea.
ISBN: 978-606-613-236-7 | Seria/Colectia: Ştiinţe ale educaţiei | ID: 404 |